In een diergericht houderijsysteem is het welzijn van het varken hoog, omdat het varken en zijn natuurlijke behoeften centraal staan. Een voorwaarde en basisprincipe hiervoor is dat het voer van voldoende kwaliteit moet zijn en in de juiste kwantiteit moet worden gegeven. Dit is goed voor het dier en efficiënt voor het bedrijf. Er moet voldoende eetgelegenheid zijn voor de varkens, om competitie op voer te voorkomen. Dit betekent niet dat de varkens nooit honger hebben, dat is een natuurlijk seintje dat ze moeten eten, net als bij mensen. Maar het is wel belangrijk dat als ze het seintje krijgen, ze eten kunnen nuttigen.
Uit de literatuur is gebleken dat één eetplaats per vijf varkens de competitie om voer tussen varkens vermindert. Een voerstation is een uitzondering, bij dat systeem kunnen er 30 varkens per eetplaats zijn. Voldoende eetgelegenheid aanbieden is beter voor de gezondheid en het welzijn van het varken en leidt bijvoorbeeld tot een betere lichaamsconditiescore, minder verwondingen en positiever sociaal gedrag.
Varkens synchroniseren graag hun gedrag en willen dus tegelijk kunnen eten en drinken. Genoeg eetplaatsen aanbieden om dit te stimuleren verhoogt het dierenwelzijn en geeft ruimte voor het meest natuurlijke gedrag. Als het niet mogelijk is om tegelijk te kunnen eten, kan dit leiden tot frustratie en negatief gedrag. De indeling van het hok kan ook een invloed hebben op de onderlinge competitie, daarom is het belangrijk dat de voerbakken voldoende bereikbaar zijn voor alle varkens. Om hiervan verzekert te zijn krijgt elk varken het liefst een eigen voerplaats, maar minimaal één voerplaats voor vijf varkens.
De varkens moeten voldoende ruwvoer ter beschikking hebben. Ruwvoer geeft de varkens een gevuld gevoel en werkt ook tegen verveling. Dit verlaagt de kans dat ze negatief gedrag uiten richting hun hokgenoten.
Minimaal twee keer per dag voeren heeft voordelen voor het welzijn ten opzichte van één keer per dag voeren, (als beperkt wordt gevoerd). Dit is ook wat er over het algemeen al gebeurd in stallen. De competitie tussen de varkens verlaagt bij een hogere voerfrequentie en de varkens krijgen minder snel last van een hongergevoel, wat kan leiden tot minder negatief gedrag richting de omgeving of elkaar.
Er zijn verschillende manieren van voeren, welke een effect hebben op de beschikbaarheid van het voer voor de varkens. Drie veel gebruikte vormen zijn vloervoedering, trogvoedering en een voerstation.
Eetplaatsen
Voldoende ruwvoer
Voerfrequentie
Manier van voeren