Stap voor stap naar een duurzame varkenshouderij

Antibioticagebruik

Het is bekend in de veehouderij dat het gebruik van antibiotica vermindert moet worden om te voorkomen dat de bacteriën resistentie opbouwen en het medicijn niet meer helpt. Hier is de laatste jaren goed op ingezet en heeft de veehouderij grote stappen in genomen. Een verlaagde dierdagdosering als richtlijn kan helpen om hier nog verder in te gaan. Daarnaast kan het gebruik van natuurlijke middelen helpen om het antibioticagebruik te verlagen. 

man met big

Het antibioticagebruik moet zoveel mogelijk worden gereduceerd. Als de dieren over het algemeen gezond zijn en er weinig ziekte is, is er weinig tot geen antibiotica nodig en kan er makkelijk onder de maximale dosis gebleven worden. Als richtlijn wordt de maximale dosis van de SDa aangehouden.

Het keurmerk, genaamd Antibioticavrij Leven Garantie garandeert dat het dier in zijn leven geen antibiotica heeft gehad. Dit kan alleen als het management en de houderij is veranderd bijvoorbeeld door betere hygiëne sluizen in de hele stal, alle bezoekers volledig laten douchen etc. Ook bij het Antibioticavrij Leven Garantie is het natuurlijk niet de bedoeling dat een ziek dier niet meer behandeld mag worden, dit is nog steeds de prioriteit. Het dier wordt dan niet meer verkocht onder het keurmerk, maar in de reguliere handel. Door middel van dierherkenning en registratie wordt dit bijgehouden en gecontroleerd. Om antibioticavrij te zijn, moet de diergezondheid op het bedrijf erg hoog liggen, waarvoor de nodige stappen moeten worden genomen. Check bij je keten of er antibioticavrij varkens afgezet kunnen worden en ga het gesprek aan met je afnemer om te ontdekken welke stappen er moeten worden gezet.

Antibioticagebruik

Antibioticareductie

Antibioticavrij