Stap voor stap naar een duurzame varkenshouderij

Ventilatie

Energiebesparende ventilatie kan in de vorm van natuurlijke ventilatie, welke handig is om te combineren met een klimaatschakelaar, en mechanische ventilatie. Deze vormen kunnen samen geïmplementeerd worden. Natuurlijke ventilatie in combinatie met een klimaatschakelaar kan voor een even stabiel stalklimaat zorgen als mechanische ventilatie, waardoor het grootste nadeel van natuurlijke ventilatie is verholpen.  

knoppen paneel alternatief

Een stalgordijn is een effectieve en milieuvriendelijke manier om de stal via de zijkant te ventileren. De gordijnen kunnen worden geopend en gesloten, handmatig, semi- of volautomatisch. Het is bestand tegen hoge windsnelheden en extreme weersomstandigheden.  

Windbreekgaas wordt ook wel windbreekdoek of windbreeknet genoemd. Het helpt om de wind in een stal te reduceren, doordat het 75-90% van de wind tegenhoudt. Daarnaast wordt de zon gefilterd, waardoor de temperatuur in de stal niet zo oploopt. Windbreekgaas wordt gemaakt van hoogwaardig PVC. 

Een ventilatievenster is een schuifventers die verticaal kunnen bewegen. Het houdt wind tegen en heeft lichtdoorlatende en UV-bestendige lichtplaten. Hierdoor creëert het binnen in de stal een klimaat die in de winter warm aanvoelt en in de zomer koelt aanvoelt.  

Een ventilatienok kan in de vorm van een lichtkoepel op het dak worden geplaatst. Dit zorgt voor veel daglicht in de stal, met een effectieve lichtverdeling door een tweecomponentenfolie met gaasstructuur, welke aan de buiten- en binnenkant van de lichtkoepel is aangebracht. De combinatie met stalgordijnen wordt aangeraden.  

Bij grondkanaalventilatie wordt de binnenkomende lucht gekoeld, in de zomer, of verwarmd, in de winter, voordat het via de controlegang naar afdeling gaat. Hierdoor is er minder ventilatie of verwarming nodig. 

  • Aanzienlijke energiebesparing doordat de ventilatie later kan aanslaan, omdat er minder warme lucht binnenkomt. Hierdoor kunnen de ventilatienormen 30% lager zijn, wat energie bespaart.  

Bij een warmteterugwinsysteem wordt de warme stallucht gebruikt om verse koude lucht die de stal inkomt op te warmen. Hierdoor verbetert het stalklimaat en zijn de verwarmingskosten lager.  

  • 50-65% besparing op verwarmingskosten. 

Bij een centraal afzuigsysteem wordt de lucht via een centraal afvoerkanaal uit de afdelingen gezogen. Er staan ventilatoren langs het afvoerkanaal, welke apart aan- en uitgezet kunnen worden. Er is een meetwaaier per afdeling, waardoor er op verschillende behoefte in verschillende afdelingen kan worden ingespeeld en er energie kan worden bespaard.  

  • 60% energiebesparing ten opzichte van afzuigen met een ventilator met triac regelaar per afdeling. 

Ventilatie

  • Van ’t Klooster (1993). Nieuwe klimaatregelaar werkt goed bij natuurlijke ventilatie. Praktijkonderzoek Varkenshouderij 7.4: pp. 27-30.  

 Natuurlijke ventilatie: stalgordijnen 

Natuurlijke ventilatie: windbreekgaas 

Natuurlijke ventilatie: ventilatievenster 

Natuurlijke ventilatie: ventilatienokken

Mechanische ventilatie: Grondkanaalventilatie 

  • Kasper, G. en Ellen, H. (2014). EnerVatiestal: energiebesparende en -opwekkende technieken. Bijdrage aan een energieneutrale stal voor de varkenshouderij. Wageningen UR Livestock Research. 
  • Van Wagenberg, V. en Smolders, M. (2000). Het praktisch en technisch functioneren van grondkanaalventilatie in afdelingen voor guste en drachtige zeugen. Praktijkonderzoek varkenshouderij: p. 18-21. 

Mechanische ventilatie: Warmteterugwinsysteem 

Mechanische ventilatie: Centraal afzuigsysteem 

  • Kasper, G. en Ellen, H. (2014). EnerVatiestal: energiebesparende en -opwekkende technieken. Bijdrage aan een energieneutrale stal voor de varkenshouderij. Wageningen UR Livestock Research.