Stap voor stap naar een duurzame varkenshouderij

Elektrische voertuigen

Om te voorkomen dat fossiele brandstoffen gebruikt worden, is het nodig dat de voertuigen en installaties op de boerderij op elektriciteit of andere soorten hernieuwbare brandstoffen / energiebronnen werken. Voorbeelden van voertuigen en apparaten die elektrisch beschikbaar zijn: trekker, vrachtwagen, kadaverwagen, generator, brijvoerinstallaties, noodaggregaat. Naast elektrische voertuigen is er ook een kans voor voertuigen op waterstof, zeker bij landbouwwerktuigen die een hoger vermogen hebben. Hierbij is het wel belangrijk dat de waterstof op een duurzame manier geproduceerd wordt, zoals met energie van windmolens die anders stil staan omdat ze de energie niet kunnen leveren aan het net.  
Het zelf energie opwekken heeft een positieve associatie met elektrische voertuigen, omdat je dan je stroom efficiënt gebruik en er genoeg stroom beschikbaar is (alleen misschien op het moment dat je wilt opladen niet, dus het is goed om een accu te hebben en voor de zekerheid ook een netaansluiting).  
Er lijkt subsidie te zijn voor elektrische voertuigen en accu’s zonder lood, om ook de varkenshouders tegemoet te komen. 

knoppen paneel alternatief

Er zijn elektrische trekkers op de markt en er komen er binnenkort meer. 

Van verschillende merken zijn elektrische vrachtwagens te koop. Dit jaar (2022) komen ze op de markt.  

Een kadaverwagen voor in de stal kan elektrisch aangedreven worden.  

Een generator lijkt er alleen nog maar te zijn op gas, benzine of diesel, maar ze hebben wel energiebesparende toepassingen.  

Een noodaggregaat kan werken op hernieuwbare brandstof of op batterijen. 

Elektrische voertuigen

Trekker

Vrachtwagen

Kadaverwagen

Verder aan de slag met 'Geen fossiele brandstoffen '

bloemenwei