Stap voor stap naar een duurzame varkenshouderij

Sprekers startbijeenkomst Het Circulaire Varken

Over de sprekers:  

Eppo Timmer is programmamanager circulaire varkenshouderij. Eppo Timmer was lang werkzaam in het agrocluster in Nederland, vanaf 2018 is hij zelfstandig ondernemer, één van de rollen die hij oppakt is het faciliteren van de varkenshouderij in de omslag naar een meer circulaire varkenshouderij. Eppo Timmer wil in zijn rol ten dienste staan van varkenshouders die de omslag willen maken naar een meer duurzaam model, in de bijeenkomst legt hij uit hoe dat kan! 

Tiny Schepers is directeur van de Heyde Hoeve. De Heyde Hoeve is een samenwerkingsverband van varkensboeren. Tiny pleit voor een totaal andere inrichting van het systeem: ''Productie van varkensvlees is tot op heden aanbod gestuurd gebleven. We moeten naar een vraag gestuurde productie, regionale producten, regionale prijsvorming en een regionale, circulaire invulling. Het alternatief is een differentiatie strategie waarin onderscheidend vermogen gecreëerd wordt. Heyde Hoeve doet dit door onderscheid in de smaak en kwaliteit van het product en een transparante volhoudbare circulaire keten te organiseren.”  

Ruud Bos, ofwel Boer Ruud groeide letterlijk op tussen de kalkoenen en dat verklaart ook meteen zijn onuitputtelijke liefde voor de dieren. Vanzelfsprekend bracht Ruud zijn liefde voor kalkoenen over op zijn vrouw Sabrina. Door jarenlang gepassioneerd kalkoenen te verzorgen, weten Ruud en Sabrina heel precies wanneer de dieren lekker in hun vel zitten en dat heeft in het voorjaar van 2019 geleid tot ‘De Sjroete Farm’. Een eigentijdse kalkoenhouderij waar passie en liefde voor de kalkoen en het ambacht kalkoen houden centraal staat. Ruud neemt de zaal mee in zijn verhaal waarin “het waarom” centraal staat en waarin hij zijn geleerde lessen wil delen! Ondernemende verhalen uit andere sectoren worden vaak als zeer inspirerend ervaren.  

Aad van Leeuwen stelt centraal in zijn eerlijke verhaal het voorkomen van voedselverspilling. De vleesvarkens van de familie Van Leeuwen krijgen het beste voer, in eigen beheer geproduceerd en tot in perfectie uitgebalanceerd om de dieren zo goed en gezond mogelijk groot te brengen. Kringloop denken staat centraal in de bedrijfsvoering en gastvrijheid staat met hoofdletters geschreven bij Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. De familie Van Leeuwen heeft voor niemand geheimen. Aad en Diny en hun zoon Arjan zijn trots op hun varkensbedrijf en willen dat positieve gevoel graag met zoveel mogelijk mensen delen. Om het imago van de varkenssector te verbeteren, nam de familie in 2014 een moedig besluit. Ze verbouwden een van hun stallen aan de Banendijk tot een informatie-, vergader- en horecacentrum waar mensen onder het genot van een hapje en drankje het moderne boerenleven aan den lijve kunnen ervaren. Ons Boerenerf wil burgers aan het denken zetten en aangenaam verrassen met een eerlijk verhaal over duurzaam ondernemerschap. Aad neemt de zaal mee in zijn verhaal en draagt over dat door ontwikkelen van je eigen onderneming nooit “af is

Naar het formulier